Skip links

Un nou început….de școală

Cum ne pregătim copiii pentru școală?

Întoarcerea la școală, după o vacanță nu este deloc ușoară nici pentru părinți, dar nici pentru copii. Nu ne ajută nici măcar vremea de afară care este din ce în ce mai răcoroasă și ziua din ce în ce mai scurtă. De aceea, ne-am gândit să vă împărtășim din timp, câteva idei despre cum să faceți această trecere mai ușoară.
O să începem cu cei mici, cu cei care încep pentru prima dată școala. Cred că sunt extrem de emoționați când se gândesc la acest pas mare pe care urmează să-l facă. Unii abia așteaptă, iar alții poate că nu își doresc acest lucru, însă vă asigur că toți au emoții când se gândesc la asta. De aceea recomandarea noastră ar fi să le citiți în această perioadă povești, povestiri despre școală.
Seara înainte de culcare inventați povești despre școală. De exemplu ați putea inventa o poveste despre cum a fost prima zi de școală a Cenușăresei sau a Elsei, Spiderman sau oricare alt personaj cu care copilul dumneavoastră este familiar.
Nu uitati în cadrul acelei povești să menționați cât de important a fost acest pas pentru fiecare și cat de emoționați au fost, ba chiar unora li s-au întâmplat chestii ciudate: poate le-au dat lacrimile de emoție, poate că s-au super bucurat să plece de la grădiniță, poate au fost triști de această schimbare.
Copiii trebuie să înțeleagă normalitatea acestor emoții și să nu simtă niciun fel de rușine din cauza lor. Separarea va fi mai ușoară dacă ați găsi printre pozele de familie, pozele cu prima zi de școală a părinților sau măcar poze de la școală. Trebuie menționat în fiecare poveste inventată sau nu faptul că schimbarea vine și cu noi prieteni. Ba chiar să menționați cât de multe prietenii ați legat în timpul școlii. De exemplu, în timpul școlii noastre de actorie din această vară s-au legat foarte multe prietenii. Copiii de la fiecare grupă și-au făcut câte un grup pe WhatApp și acolo continuau poveștile de la cursuri. Ne-am bucurat să vedem cum scenariile sau exercițiile de improvizație propuse de noi, erau discutate chiar și după orele de curs.
O altă modalitate de ai face pe copiii mici dar și cei mari, de această dată, să se adapteze mai ușor la programul de școală este stabilirea rutinei încă de la 1 septembrie sau măcar cu o săptămână înainte. Trezitul de exemplu este foarte supărător, mai ales în prima săptămână, așa că haideți să-i trezim pe copii de dimineață, dar nu pentru școală, ci pentru activități distractive de vacanță. Gătiți, mergeți la piscină, ieșiți în parc, orice, dar să fie la prima oră. Asta îi va ajuta să respecte ora de culcare. Stabilirea rutinei, poate suna ciudat, însă rutina și predictibilitatea este ceea ce-i face pe copii să se simtă în siguranță. Chiar dacă copilul dumneavoastră nu știe să citească ceasul, faceți un program clar pe ore, ar fi ideal să fie scris undeva, pentru ca toți membrii familiei să-l vadă și să-l respecte.
În primele zile de școală puteți să-i surprindeți cu bilețele în pachetul de mâncare.
E drăguț chiar să păstrați acest obicei. Nu zilnic, dar din când în când, un “te iubesc” sau “ sunt mândră de tine, mama” în pachețelul cu mâncare, face minuni. Dacă până acum copilul dumneavoastră nu a avut nicio activitate și mai toată ziua s-a jucat, e bine să-i dati măcar o fișă creativă pe zi. Fie de colorat, fie de desenat, fie de a compune o poveste, bineînțeles nimic complicat, o fișă educativă pe zi îl va pregăti pentru școală.

În curând veți găsi și pe site-ul nostru fișele pe care le-au făcut copiii la Școala de Vară, la cursul intensiv de actorie. Dacă vă inspiră le puteți descărca gratuit de pe site.

Vă dorim un an școlar minunat!
Indiferent dacă sunteți acasă, pe online sau într-o sală de clasă în acest an școlar, sperăm că aceste idei vă vor inspira și vă vor pregăti pentru momentele frumoase petrecute la școală.

Distribuie

Leave a comment

Fii la curent cu magia MiniArtShow (by Ioana Ginghină)!
Abonează-te la newsletter-ul nostru și ai 10% reducere la primul produs achiziționat!
Fii la curent cu magia MiniArtShow (by Ioana Ginghină)!
Abonează-te la newsletter-ul nostru și ai 10% reducere la primul produs achiziționat!