Skip links

De la ecranul computerului la scenă

Școala de Actorie vară 2021

S-au terminat cursurile de vară, intensiv actorie pentru grupele 4-6 ani și +10 ani de la Școala de Actorie MiniArtShow by Ioana Ginghină.
Șapte copii de 4-6 ani și 14 copii de +10 ani au câștigat anul acesta, mai multă încredere în ei, noțiuni despre teatru, scenariu, dramatizare, emoții și gestionarea lor, etc.
Ne-am grăbit să scriem acest articol, deși suntem în toiul cursurilor la Școala de Vară cu grupa 7-9 ani, însă am descoperit în cadrul acestor cursuri cât de importante sunt atelierele de teatru pentru copii, dar și cât de bine trebuie să fie pregătiți actorii care predau aceste cursuri, de educație prin teatru.
Majoritatea profesorilor de actorie, care lucrează cu copiii sunt actori, actori păpușari sau regizori.
Ca în orice meserie cred că trebuie în primul rând să-ți placă să lucrezi cu copiii și în al doilea rând să te informezi și să crești constant în dezvoltarea ta personală. Acestea sunt principiile profesorilor de la Școala de Actorie MiniArtShow by Ioana Ginghină.
Așa se face că acești copii au venit cu drag, zilnic la școală și timp de două săptămâni au fost prezenți, conștiincioși și dornici de muncă.

O să încep cu prima grupă 4-6 ani, cea mai dificilă de altfel, dar care se bucură de mare succes încă de la începuturile cursurilor de actorie de la MiniArtShow.
Îndrumătorul aceste grupe a fost întodeauna un actor păpușar, instruit la început de un psiholog și secondat de managerul școlii, actrița Ioana Ginghină.
Intenționat am ales o “păpușăreasă”, pentru ca poveștile pe care le studiem în cadrul cursurilor să poată fi făcute de cei mici.
Prin crearea personajului, copilul de numai 4-6 ani află cum se caracterizează un personaj și prin ce emoții poate trece el când traversează prin aventura poveștii alese.
Cei mici și-au dorit să pună în scenă povestea “Scufița roșie” și au reușit cu succes să realizeze în numai 5 zile, un mic spectacol de păpuși.

A urmat prima săptămână de curs intensiv cu grupa +10 ani.
Aici, profesor a fost chiar actrița Ioana Ginghină. Cu o experiență de peste 20 de ani în educație prin teatru, actrița le-a propus elevilor binecunoscuta poveste “Alice în Țara Minunilor”.
Deși pare o poveste ușoară, de copii mici, este considerată unul dintre cele mai bune exemple a literaturii absurdului. Se folosesc numeroase glume și aluzii matematice, lingvistice și filosofice.
La acest curs s-a întâmplat ceva extraordinar. Din start s-au înscris patru copii de zece ani și cinci de 12-14 ani.
Inițial părea un impediment această diferență de vârstă, însă chiar această diferență a ajutat foarte mult.
Adolescenții s-au “molipsit” de energie și poftă de joacă de la fetele dezghețate de 10 ani.
La această vârstă, copiii nu sunt încă preocupați de opiniile celor din jur, așa că urmăresc să se distreze.
Însă și copiii de 10 ani au avut de învățat de la adolescenți. Discuțiile pe care le-am avut după fiecare zi, i-au motivat și pe preadolescenți în aș spune și chiar argumenta părerea la întrebări precum:
De ce credeți că am făcut exercitiile acestea?
Ce abilități am îmbunătățit azi?
Ce este teatrul?
Ce îl face pe un actor să fie bun?
Ce face diferența dintre citirea unei cărți și vizionarea unui spectacol sau de vizionarea unui film?

La aceste cursuri elevii au învățat ca în calitate de actor, de multe ori se cere să ieșim din zona de confort și să facem lucruri care poate nu ni se par firești.

Școala de Vară continuă acum cu grupa de 7-9 ani. Programa pentru această grupa este diferită.
Avem o combinație de ateliere creative prin care elevii își vor construi scenariul, recuzita, mișcarea scenică pentru un nou spectacol atelier marca Școala de Actorie MiniArtShow by Ioana Ginghină.
Această metodă îi ajută pe elevi sa creeze, să repete și să prezinte o poveste originală.
Poveștile fac lumea.
Ca de obicei nu urmărim succesul ci procesul, care cu siguranță îi va ajuta pe elevi în formarea și dezvoltarea lor.
Profesorii Școlii de Actorie sunt cu adevărat mândrii de realizările elevilor din acest an.
În această toamnă începem cursuri noi. Înscrierile deja au început așa că te invitam să intri pe pagina noastră pentru mai multe detalii.

Rămâneți la curent cu postările viitoare abonându-vă la newsletterul nostru.

Distribuie

Leave a comment

Fii la curent cu magia MiniArtShow (by Ioana Ginghină)!
Abonează-te la newsletter-ul nostru și ai 10% reducere la primul produs achiziționat!
Fii la curent cu magia MiniArtShow (by Ioana Ginghină)!
Abonează-te la newsletter-ul nostru și ai 10% reducere la primul produs achiziționat!