Skip links

5 Jocuri distractive și unice pentru copii

Jocul și joaca sunt un mod foarte bun de a învăța.

De aceea cursurile de actorie sunt foarte importante pentru copii, dar și pentru adulți.

Aceste jocuri de actorie ajută la dezvoltarea naturală și fără efort a copiilor, procesul fiind foarte distractiv.

De ce sunt importante jocurile de actorie pentru copii?

Fiecare copil a visat să fie un actor sau o actriță celebră.

Dar, de cele mai multe ori, pasiunea poate dispărea atunci când ei se confruntă cu toată munca incredibil de grea pe care o are de făcut un actor: memorarea replicilor, învățarea de noi abilități și repetițiile care dacă la început par interesante, cu timpul se transformă într-o muncă nu tocmai ușoară.

Jocurile de actorie sunt o modalitate incredibilă de a menține pasiunea pentru actorie, dar și un mod de a se dezvolta frumos și armonios.

Există o mulțime de exerciții pe care le puteți face împreună acasă, cu întreaga familie și noi chiar vă încurajăm să faceți asta.

Aceste exerciții îi învață pe copii multe abilități utile într-un mod super distractiv. În plus, ajută la dezvoltarea imaginației, la creșterea încrederii în sine, la șlefuirea abilităților de caracterizare a personajelor și, în general, la o mai bună înțelegere a emoțiilor umane și a modului de a le interpreta.

În plus, aceste jocuri pot ajuta cu adevărat la întărirea legăturii pe care o ai cu copilul tău.

Jucându-le împreună, îi vei arăta copilului tău că participi activ la educația lui și îți dorești să îți petreci timp de calitate cu el.

Următoarele jocuri sunt destinate copiilor mici, preadolescentilor și adolescenților deopotrivă.

Le poți juca împreună cu copilul tău, dar se pot implica mai multe persoane  – nu există limite!

1. Un milion de moduri de a…

 Alegeți orice activitate obișnuită: mersul pe stradă, gătitul cinei, pregătirea pentru culcare, spălatul pe dinți, etc. Faceți această activitate în câte mai multe moduri și cât mai diferite.

Exemplu de temă- „intrarea într-o cameră”

Atât tu, cât și copilul tău  pe rând  intrați în cameră în moduri diferite: furios, rătăciți, ai scăpat de cineva, ascuns, vrei să furi ceva, etc.

Apoi, încercați să ghiciți ce a jucat fiecare.

Beneficii: “Un milion de moduri de a…” este un joc de actorie distractiv pentru copii, este excelent pentru a dezvolta creativitatea și pentru a înțelege că FIECARE situație poate fi jucată în multe moduri diferite.

Poți intra într-o cameră cu o anumită emoție, sau ca un alt personaj și asta îi permite cu adevărat copilului tău să exploreze o gamă foarte largă de stări și situații noi.

2. Interviu Superstar

Pune-l pe copilului tău să pretindă că este un personaj pe care îl iubește și îl cunoaște, de ex. un actor, un membru al familiei, un cântăreț, un personaj de desene animate.

Apoi îl intervievezi, iar el trebuie să răspundă cum ar răspunde acel personaj. Dacă doriți, le puteți da timp să se pregătească.

Exemplu: tocmai ați vizionat de Crăciun” Singur acasă”.

Invită-ți copilul să se prefacă că este Kevin și pune-i câteva întrebări, cum ar fi „Deci, cum te-ai simțit când hoții au fost la ușa ta?

Ai fost speriat sau încrezător? De ce?” și „Pe care dintre membrii familiei tale i-ai dori alături de tine data viitoare, dacă se mai  întâmplă ceva similar?”.

Beneficii: Dacă faci asta des, copilul tău va învăța să înțeleagă starea și emoțiile pe care le trăiește personajul. La rândul său, acest lucru îl va ajuta să dezvolte mult mai bine personajele pe care le are de jucat sau caracterizat.

Acest tip de jocuri de actorie pentru copii îi ajută cu adevărat să înțeleagă mai bine personajele și ceea ce fac actorii.

Și este super distractiv!

3. Oglindă, oglinjoară…

Unul dintre voi pretinde că este o oglindă și imită tot ceea ce face cealaltă persoană.

Exemplu: Așează-te cu copilul tău și roagă-i să-ți imite expresiile faciale. Începeți cu unele ușoare, cum ar fi fericit, trist, furios, plictisit, apoi adăugați altele mai dificile, cum ar fi gânditor, dezamăgit, flămând, dezgustat, emoționat, îndurerat, curios.

Pentru a fi mai ușor pentru copilul tău, spune-i să spună ce înseamnă expresia cu voce tare. Dar ține minte, scopul este să fii o oglindă.

Învață-ți copilul să se concentreze și să mimeze expresiile faciale.

Beneficii: Acesta este un alt joc de actorie pentru copii, care le permite să exploreze o gamă largă de mișcări și emoții. Îi ajută să se concentreze pe lucruri foarte specifice și să preia indicii pe care altfel le-ar putea rata. În plus, poți juca asta oricând.

4. Mima cu personaje

Pregătește o listă de personaje (celebrități, membri ai familiei, personaje de desene animate, profesii) pe care copilul tău le cunoaște și care au anumite comportamente.

Luați pe rând un nume din pălărie și mimați personajul. Apoi ghiciți pe rând ce arată celălalt.

Exemplu: Să luăm ca exemplu SpongeBob, Spiderman, Elsa, Pompierul, Coșarul.

Scopul nu este să ghicești cel mai repede, ci mai degrabă să te joci ca și cum ai fi personajul .

Alternativ, puteți sări peste pregătirea listei și doar alegeți o temă.

Pot fi personaje de desene animate sau dintr-un anumit spectacol, sau pot fi celebrități, membri ai familiei, personaje de film și multe altele.

Beneficii: Cu cât joci mai mult acest joc, cu atât mai mult va reuși copilul tău să imite aceste caracteristici.

5. Te rog ajută-mă

Acest joc este cel mai bine de jucat atunci când sunt oameni în jur.

Ideea originală este așa: copilul tău trebuie să se prefacă că a pierdut o jucărie undeva în cameră și trebuie să pună pe cineva să-l ajute să o găsească fără a spune „Te rog, ajută-mă să o găsesc”. Dar îți poți face propria variantă – ideea este că copilul tău trebuie să determine pe cineva să facă ceva, acționând și fără a-i cere persoanei să o facă.

Exemplu: câteva idei cu care copilul tău poate pretinde că are nevoie de ajutor:

-Prefă-te că o ușă este încuiată și că nu o poți deschide.

-Am pierdut ceva și am nevoie de ajutor pentru a-l găsi.

-Nu pot ridica ceva pentru că este lipit de podea.

-Nu se poate schimba canalul la TV deoarece telecomanda nu are baterie.

Puteți transforma acest joc într-o competiție – vă stabiliți unul altuia o sarcină pentru care trebuie să pretindeți că aveți nevoie de ajutor și atunci câștigătorul este cel care reușește să atragă pe cineva să-l  ajute folosind cât mai puține cuvinte posibil.

Nu uitați – asigurați-vă că îi spuneți „victimei” că acesta este un joc și care sunt regulile.

Beneficii: Acest joc îl poate învăța pe copilul tău o lecție foarte valoroasă despre puterea pe care o are un actor. Dar la un nivel mai practic, este fantastic să explorezi ce este nevoie pentru a-i implica pe oameni în a te susține atunci când ai nevoie.

Acest joc este, de asemenea, distractiv și ca farsă, așa că trebuie să-l încercați.

Acest gen de exerciții de improvizație și bineînțeles multe altele le jucăm noi la cursurile de actorie MiniArtShow by Ioana Ginghină.

Sperăm că vei da curs invitației noastre și te vei juca acasă cu copilul tău jocurile propuse de noi.

Cu siguranță că vă veți distra de minune.

Detalii cursuri actorie găsiți aici:

Distribuie

Leave a comment

Fii la curent cu magia MiniArtShow (by Ioana Ginghină)!
Abonează-te la newsletter-ul nostru și ai 10% reducere la primul produs achiziționat!
Fii la curent cu magia MiniArtShow (by Ioana Ginghină)!
Abonează-te la newsletter-ul nostru și ai 10% reducere la primul produs achiziționat!